Koos in zijn atelier aan de Emmakade in Leeuwarden   |   Foto: Menno de Boer
Koos, de hoedenmaker
Mijn naam is Koos van der Wal, ik ben 44 jaar oud, getrouwd met Berend Jan en woon en werk in Leeuwarden. Naast mijn part-time baan als gastheer, stylist en organisator van culturele evenementen bij Pilat&Pilat ben ik de rest van de week bezig met het maken en ontwerpen van hoeden.
Guilty Pleasure
Als kind speelde ik al met houten blokken en textiele materialen. Het was mijn favoriete speelgoed. Toen ik in de pubertijd platen en singles begon te kopen en de zingende zusjes Mel & Kim met hun hoeden op de ‘Respectable’ hoes zag staan, wist ik dat ik ‘iets met hoeden’ en ‘beelden maken’ wilde gaan doen. Tijdens de studie Kunst en Design, waarmee ik in 1995 begon, kwam ik in aanraking met het hoedenmakersvak. Toen viel het kwartje. Hoeden maken, dat is het!
Fascinatie
Na een periode van acteren en zingen heb ik in maart 2019 het hoeden maken weer opgepakt. De geur van het hout en vilt dat vrijkomt tijdens het stomen maakt me iedere keer intens gelukkig. En het vormen van zachte materialen, die je over houten blokken kunt trekken en waarmee je iets stevigs maar ook iets kwetsbaars kunt maken, dat proces blijft me fascineren.
​​​​​​​Naast het maken van vrij werk voor foto’s en tentoonstellingen werk ik regelmatig in opdracht voor zowel dames als heren.
Ik werk vanuit mijn atelier, op afspraak, aan de Emmakade in Leeuwarden.
U bent van Harte welkom.
Hartelijke groet,
Koos van der Wal​​​​​​​
Koos aan het werk in zijn atelier   |   Foto: Menno de Boer

Heb je deze al gezien?

Terug naar boven