Koos in zijn atelier   |   Foto: Jan Kalma

Handgemaakte hoeden
Vanuit mijn atelier aan het Zaailand in Leeuwarden werk ik fulltime aan nieuwe designs, orders en speciale opdrachten. Daarnaast geef ik op deze plek cursussen hoeden maken en begeleid ik mensen die hulp nodig hebben in hun creatieproces. En uiteraard is dit ook de plek waar ik klanten ontvang en de collectie (op afspraak) te bekijken en te passen is.
Ik kwam met dit mooie ambacht in aanraking tijdens de opleiding Kunst en Design aan de Noordelijke Hogeschool in Leeuwarden (1997). Vanaf het moment dat ik een houten hoedenmal in mijn handen kreeg en de geur van stoom en dampend vilt rook, wist ik het. Dit is wat ik wil doen. Ondertussen heb ik er mijn werk van gemaakt en werk ik met veel plezier aan het maken van mooie creaties.
In de prijzen
In 2020 heb ik mij aangemeld voor twee hoedenontwerpwedstrijden waarmee ik in de prijzen ben gevallen. De eerste prijs won ik in Den Haag tijdens het Prinsjesfestival. De derde prijs tijdens de hoedenontwerpwedstrijd die door de Nederlandse Hoedenvereniging (NHV) werd georganiseerd.

Met deze hoed heeft Koos de eerste prijs gewonnen (Prinsjesfestival Den Haag 2020)

Met deze hoed heeft Koos de derde prijs gewonnen (Nederlandse Hoedenvereniging 2020)

Columnist Hatlines
Vorig jaar ben ik door het bestuur van de Nederlandse Hoedenvereniging gevraagd of ik ook iets zou willen schrijven voor het vakblad Hatlines. Dat leek me erg leuk om te doen. In de wintereditie van 2020 is mijn eerste column verschenen. Onder het kopje nieuws op deze website zijn de columns te lezen.

Foto's
Met enige regelmaat ben ik in de fotostudio te vinden om i.s.m. fotograaf en kunstenaar Jan Kalma mensen te portretteren die een hoed van mij dragen. Een aantal van deze foto's zijn te vinden op mijn website onder het kopje 'hoeden'.

Tot slot
Er is van alles te zien en te lezen op deze site dus kijk gerust even rond. En mocht ik iets voor je kunnen betekenen, stuur me dan een bericht.

Hartelijke groet,
Koos van der Wal​​​​​​​
Terug naar boven