Foto: Jan Kalma

Koos van der Wal - Hoedenontwerper
Mijn naam is Koos van der Wal (1975) en ik ben hoedenontwerper. Vanuit mijn atelier aan het Zaailand in Leeuwarden werk ik fulltime aan nieuwe designs en opdrachten. Daarnaast geef ik op deze plek cursussen hoeden maken en coach ik mensen die vastzitten in hun creatieproces. En uiteraard is dit ook de plek waar ik mijn klanten ontvang en mijn collectie (op afspraak) te bekijken en te passen is.

Het begon weer te kriebelen
Ik kwam met dit mooie ambacht in aanraking tijdens de opleiding Kunst en Design op de Noordelijke Hogeschool in Leeuwarden (1997) en ben er vanaf toen intensief mee bezig geweest. Helaas gooide ziekte (diabetes type 1) in 2003 roet in het eten. Maar gelukkig knapte ik stukje bij beetje weer op en ben toen heel organisch de wereld van de muziek en het theater ingerold. Het hoeden maken ben ik toen uit het oog verloren.
Maar… in het voorjaar van 2019 begon het weer te kriebelen en heb zonder enige twijfel de hoedenmakersdraad weer opgepakt. Vanaf het moment dat ik mijn houten hoedenmallen weer ging gebruiken en de geur van stoom en dampend vilt rook, wist ik het. Dit is mijn vak. Sindsdien heb ik er mijn werk van gemaakt en werk ik met veel plezier aan het maken van mooie creaties en komt van het een het ander. Een prachtig proces.

Eyecatchers
Naast het maken van draagbare hoeden, voor mannen en vrouwen, vind ik het fantastisch om sculpturale hoofddeksels te maken. Eyecatchers. Objecten die op de catwalk kunnen lopen, waar je spannende foto’s van kunt maken, een karakter mee kunt versterken in het theater, tentoonstellingen mee kunt up-liften en verfraaien, dansers mee kunt tooien. Geweldig vind ik dat. Mijn liefde voor grafische en strakke lijnen, geometrische vormen en het gebruik van kleur komen daar het sterkste in naar voren. Bovendien is het voor mij een hele goede manier om te blijven spelen, te blijven ontdekken en me vaktechnisch verder te ontwikkelen. Ik hou er namelijk niet van om te blijven hangen in hetzelfde.​​​​​​​

In de prijzen
In 2020 heb ik mij opgegeven voor twee hoedenontwerpwedstrijden waarmee ik in de prijzen ben gevallen. De eerste prijs won ik in Den Haag tijdens het Prinsjesfestival. De derde prijs tijdens de hoedenontwerpwedstrijd die door de Nederlandse Hoedenvereniging (NHV) werd georganiseerd. Twee hele mooie opstekers.

Met deze hoed heb ik de eerste prijs gewonnen (Prinsjesfestival Den Haag 2020)

Met deze hoed heb ik de derde prijs gewonnen (Nederlandse Hoedenvereniging 2020)

Columnist Hatlines
Vorig jaar ben ik door de NHV (waar ik ook lid van ben) benaderd met de vraag of ik iets zou willen schrijven voor het vakblad Hatlines. Dat leek me erg leuk om te doen. In de wintereditie van 2020 is de eerste column van mij in het magazine verschenen. 

Foto's
Met enige regelmaat ben ik in de fotostudio te vinden om i.s.m. fotograaf en kunstenaar Jan Kalma mensen te portretteren die een hoed van mij dragen. Het begint zo langzamerhand een prachtige serie te worden. Een aantal van deze foto's zijn te vinden op deze website onder het kopje 'hoeden'.

Tot slot
Er is van alles te zien en te lezen op mijn website dus kijk gerust rond. En mocht ik iets voor je kunnen betekenen, stuur me dan even een bericht.

Hartelijke groet,
Koos van der Wal​​​​​​​
Terug naar boven